| Tytuł: | Aparat na zęby - czy boli? |
| Autor: | Ferbi 15.3.2011, 09:29 |
| Witam... Może temat kogoś dziwi, ale mnie to męczy już od jakiegoś czasu... Niedługo będę mieć zakładany stały aparat na zęby. Boję się, że będzie to boleć... Czy prawdą jest to, że przez pierwsze dni ból jest straszny, wręcz nie do wytrzymania??? Bardzo proszę o pomoc... | |
| Autor: | Szymon 15.3.2011, 10:47 |
| To jest prawda. Przez kilka dni boli, ale da się to wytrzymać. Mnie bolało 2 dni. Jednak dzięki lekom przeciwbólowym mogłem w miarę normalnie funkcjonować. Potem jest już spokój. Właściwie można zapomnieć, że się nosi taki aparat. | |
| Autor: | Macek93 16.3.2011, 08:59 |
| Nie jest aż tak źle:) Nie mogę powiedzieć, że nie boli, bo boli, jednak da się to wytrzymać. Ja ze swoim aparatem chodzę już 3 miesiące. Zakładanie aparatu nie bolało, później też nic. Dopiero jakoś na wieczór, że tak powiem zrobiły mi się "miękkie" zęby. Gdy chciałem coś ugryźć, to mnie bolało. Jednak to przeżyłem. Podkręcanie też może trochę boleć, ale też da się przeżyć. | |
| Autor: | Damian 16.3.2011, 13:17 |
| ja miałem taki aparat rok. na początku (przez jakieś 2 miesiące) bolało mnie zaraz po jedzeniu (jak przesadzałem z gryzieniem :D). Po samym założeniu, to dopiero wieczorem zaczęło mnie boleć. Jednak od czego jest boska Pyralgina? Dwie tabletki załatwiły cały problem. Później wszystko było ok. | |
| Autor: | Iza 17.3.2011, 12:26 |
| Mnie za pierwszym razem bolało prawie 3 tygodnie. Później z każdą wizytą coraz mniej. Z czasem ból znika, może ewentualnie troszeczkę boli po podkręcaniu. Później to można się do tego tak przyzwyczaić, że zapomina się o tym, że nosi się aparat. | |
| Autor: | IGA 18.3.2011, 08:17 |
| oj booooli jednak da się wytrzymać, ale prze kilka pierwszych dni musiałam jeść kisiel i zmiksowane zupki. Później to tylko bolało po wymianie gumek | |

Najczęstszym problemem z jakim zjawiamy się u stomatologa jest próchnica zębów, będąca efektem zaniedbań i braku należnej higieny jamy ustnej. Często w trakcie dnia, pośród wielu obowiązków i czynności zapominamy o umyciu zębów. Pozostawione na zębach resztki jedzenia sprzyjają rozwojowi bakterii i powstawaniu próchnicy. Leczenie zębów w przypadku tego schorzenia polega na usunięciu objętych procesem zapalnym tkanek zęba i założeniu wypełnienia (plomby)
Gabinet dentystyczny
To, co pacjenci nieraz mogą zobaczyć w gabinecie to endometry, lampy polimeryzacyjne, czy urządzenia takie jak mikroprocesory znieczulające czy mikroskopy zabiegowe. Choć większość tych nazw kojarzy się raczej z „czarną magią”, wbrew pozorom to właśnie dzięki tym urządzeniom zabiegi dentystyczne są dla nas coraz mniej bolesne. Obecnie dostępne znieczulenie działa niejako zastrzyk bez igły, choć jego technika pozwala znieczulić nawet bardzo daleko idące kanały zębów, aż do ich kości.